EFOP-2.2.23-21-2022-00006

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház sugárterápiás eszközparkjának fejlesztése


ALAPADATOK


Projekt azonosítószáma: EFOP-2.2.23-21-2022-00006

Projekt címe: A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház sugárterápiás eszközparkjának fejlesztése

Pályázati felhívás kódszáma: EFOP-2.2.23-21

Pályázati felhívás címe: Onkológiai és kardiológiai eszközpark fejlesztése a konvergencia régiókban működő megyei kórházakban

Kedvezményezett neve: Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház

Projekt összköltsége: 800.000.000 Ft

Támogatás összege: 800.000.000 Ft

Támogatási intenzitás mértéke: 100%

Projekt megvalósítás (tervezett) időszaka: 2022.07.01. – 2022.09.30.

Projekt megvalósítás (tényleges) időszaka: 2022.07.01. – 2022.09.30.

A projekt tartalmának bemutatása:

A Kaposi Mór Oktató Kórházban az ország egyik legmodernebb megyei szintű onkológiai centruma működik. A képalkotó diagnosztikai eljárások ilyen széles spektruma (CT, MRI, PET-CT, PET-MRI) egyedülállóan itt érhető el, emellett kiemelkedő színvonalú klinikai onkológiai ellátást és terápiás lehetőségeket (pl. sugárterápia, szterotaxia, brachyterápia, onkológiai sebészet) nyújt a komplex, egyszemélyi vezetés alatt álló centrum.

Napjaink egyik vezető haláloka világviszonylatban és Magyarországon egyaránt a daganatos megbetegedések, és több daganattípus esetében is lakosságarányosan hazánkban az egyik legmagasabb a halálozási arány. A folyamatosan növekvő betegszám minőségi ellátása érdekében a Kaposi Mór Oktató Kórház szakmai és humánerőforrás tekintetében csakúgy, mint eszközparkjában megújította, strukturálisan átszervezte az onkológiai betegek ellátását.

A Kórház 2022-ben 800 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében sugárterápiás eszközparkjának fejlesztésére. A projekt keretében új lineáris gyorsító, brachyterápiás készülék és tervezőrendszer beszerzésére, valamint az adminisztrációs rendszer fejlesztésére került sor.

A lineáris gyorsító biztosítja a legmodernebb kezelési eljárások rutinszerű alkalmazását. Lehetőség van azonnal és helyben reagálni a beteg aktuális állapotára (pl.: a daganat méretbeli változása), melynek figyelembevételével akár helyben is új terápiás terv készíthető és az alapján végezhető el a szükséges kezelés. A fejlesztés eredményeként kevesebb lesz a beteg kórházi megjelenésszáma, javuló életminőség mellett csökkenthetők a késői mellékhatások. Az új brachyterápiás berendezés segítségével pedig a prosztata kezelések hossza nagy mértékben csökkenthető.

A Kórház kiemelt hangsúlyt fektet a prevencióra, az országban elsőként hozta létre a Prevenciós és Egészségfejlesztési Irodát, bevezette az alacsony dózisú CT-vizsgálatot, elindította az Onkonetwork betegút-menedzselő rendszerét, mely a betegek korai kiemelésétől a hatékony ellátás biztosításán át az utógondozást is követi. A megelőzés mellett ugyanakkor elengedhetetlen a magas betegszámhoz is igazodó terápiás eljárások folyamatos fejlesztése az országosan is meghatározó szerepet betöltő komplex onkológiai centrumban.

Közreműködő Szervezet: Belügyminisztérium

Finanszírozó alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap

Projekt megvalósítás helyszíne:

Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház
Dr. Baka József Diagnosztikai, Onkoradiológiai, Kutatási és Oktatási Központ
7400 Kaposvár, Guba Sándor utca 40.

Projektmenedzsment tagjai:

  • Ilk Balázs Ferenc, projekt menedzser

Közbeszerzési eljárások: jogszabály alapján